tisdag 31 januari 2012

Utslagna knoppar


" Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan 
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer och det som stänger."

Lilla klätterhortensia, jätteroligt att få se din lilla knopp slå ut i helgen, men så tidigt som i januari är det verkligen bra för dig? Känns som Karin Boyes dikt måste vara högaktuell... Nu hoppas jag verkligen på lite mildare väder.

Ha en fortsatt bra vecka!

måndag 30 januari 2012

Trendernas tid


Januari är månaden då det överallt skrivs om trender. Trender för föregående år summeras och det är nu vi får läsa om trenderna för 2012. Trender i trädgården - funkar det? För det flesta tar det flera år att få till sin trädgård och trender är nog inte vad vanliga svenssons tänker på när de gör i ordning sina trädgårdar. Nej, lättskött ska det vara för de flesta. Jag har noterat att det även finns utrymme för ett visst mått av nostalgi då en del vill ha in olika buskar och växter för att de fanns i t ex mormors trädgård, mysigt el hur?

Det man kan konstatera när man läst om vilka trender som gäller för 2012 är att de flesta är mer eller mindre trendiga. Det finns så många trender och de är ganska spretiga så nog finns det något som passar in hos de flesta.

Har tänkt över min egen trädgård och de planer jag har för den och kan nog få in en hel del av trenderna...
En trend som går emot vitt och shabby shic är trärent i olika former. För egen del har jag odlingslådor som aldrig blev lackade. Har även en spaljé som inte är inklädd av växtlighet, även den i trä. I trätrenden ingår även att använda naturliga stockar och slanor och det är något jag planerar för. En av våra uteplatser ska få spaljé av slyslanor direkt från hästhagen.

Allt om trädgård skriver i senaste numret om att det är trädets tid. Något jag absolut håller med om. Det är aldrig för sent att plantera ett träd och jag är tacksam över min stora trädgård med många träd.

Inne flyttar ut har vi hört förut, men nu ska allt göras i trädgården och det ska finnas rum för alla i familjen och alla sysslor. Ja, visst är en trädgård med olika rum mer spännande. Jag hoppas kunna plantera mer till våren och få till en tydligare känsla av rum. Vår trädgård är ganska öppen och jag drömmer om att göra rum bl a kring lekstugan och våra odlingslådor.

Odling av ätbart - har också varit stort ett tag. Nu har trenden förflyttats en bit från den franska potager-stilen (för de som inte är insatta - en lite vackrare grönsaksodling med inslag av blommor). Närodlat och giftfritt är det som gäller. Det är inne att odla sina egna grönsaker, safta och sylta och kanske är det därför som trenden nu är mer avskalad till att handla enbart om olika grönsaker. För vår del handlar det om att i fyra av våra sex odlingslådor (två är av tryckimpregnerat och används därför till blommor) odla bl a sallad, sockerärtor, rädisor, morötter, kryddor, jordgubbar. I år ska vi nog trycka ner några potatisar och även försöka oss på att odla gurka. Långt ifrån självförsörjande men åtminstone sommartid finns en hel del egenodlat att knapra på. Min sambo är odlingsintresserad så länge det handlar om ätbart - och jag låter honom hållas och hoppas att det ska spridas till övriga trädgårdsprojekt...

Trenderna är många så att försöka återge alla här är inte möjligt. Men trender jag gillar är att trädgårdsstilen är åt det vilda hållet; man tänker på kretslopp och återvinner regnvatten och planterar för fjärilar och insekter. Lummig fridfull skog med mossa, ormbunkar och andra skuggväxter är vad många storstadsbor nu vill ha. Kanske något jag får fundera på att skapa på vår egen mark eftersom alltmer av den fina Älvan-skogen har skövlats, men det är ju inget man gör i en handvändning direkt. Trädgård i inredning och mode - roligt och härligt, vem blir inte glad av en top med prunkande färgglada blommor och tittar man på tapeter finns en uppsjö med både träd- och blomstermotiv. Trädgård ska vara enkelt och roligt: allt från gräs på rulle, frömattor,  färdiga växtkit, uppdrivna plantor och amplar med sommarblomsmixer i de rätta nyanserna gör trädgårdslivet lite enklare och därmed roligare. Det finns även utrymme bland årets trender att shocka med ordentlig färgprakt och stora roliga blommor. Årets färg som utses av färginstitutet Pantone  är en orange nyans kallad Tangerine Tango. Kanske läge att satsa på tagetes i år då, vilket även är bra för att förbättra trötta jordar eftersom tagetes utsöndrar ett ämne nematoderna inte gillar. Eller lite ringblommor, de har man ju glädje av långt in på hösten.

lördag 28 januari 2012

Vårkrans, vinterbelysning och hoppingivande stackars pelargoner

För en stund sedan vinkade jag av övriga familjen som skulle på killfest (el vi är kanske så gamla att det heter herrmiddag?) respektive mys med morföräldrar. Underbart - nu har jag all tid i världen - el åtminstone till omkring lunch imorgon att göra vad jag vill. Självklart vill jag hålla på med trädgård i någon form; jag har flera saker jag tänkt skriva om här på bloggen som jag inte hunnit, jag är pysselsugen och jag har ett uppdrag som behöver slutföras. Så här långt har jag utnyttjat tiden maximalt! När vi var ute och lekte i trädgården tidigare passade jag på att samla ihop lite björkris. Riset blev till en krans och julkransen har fått ge plats åt en vårkrans. Lite rufsig och inte så vårig än kanske men kreationen är inte riktigt klar, jag tänkte att min fyra-åriga dotter ska få vara med och bidra med lite pastelliga pärlor. Och blir det lite varmare kanske några krokuslökar kan få hänga och dingla lite vilket jag såg i en trädgårdstidning för ett tag sedan...


På tal om varmare jag vet inte vad jag tycker om kylan och det tunna snötäcket som kom till slut. Kul för barnen, men här är det i alla fall inte tillräckligt för att åka pulka. På pluskontot är ju att det blir lite ljusare och det kan sannerligen behövas för nu är jag riktigt trött på mörker. Måste passa på att visa lite av vår vinterbelysning - kanske är det för att vi bor på landet men jag skulle inte stå ut utan lite belysning i trädgården.
























Men det finns hopp om vår - det påminns jag om varje dag när jag ser mina pelargoner som i brist på ljust lagom uppvärmt uterum är undanstoppade i min alltför trånga sadelkammare. I sadelkammaren är det ständigt mörker och med anledning av mina små katter som oxå bor där alldeles för varmt. Men se vilken livskraft, de vägrar ge upp...


Jag vet de ser inte mkt ut för världen, men den här bilden togs för mer än en vecka sedan och idag tyckte jag att de såg ännu lite grönare och hoppfullare ut...

Får fundera ut hur jag ska lösa förvaringen efter välbehövlig omplantering om ett tag, inne i huset har sambon satt stopp för flera pelargoner, han köper hellre nya i sommar. Men för mig tar det alltid emot att slänga växter och jag drömmer om att ha en samling fina pelargoner som övervintras från år till år.

Fortsatt trevlig helg!

fredag 20 januari 2012

Tänkvärt om träd

"Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan. Det näst bästa är nu." - Kinesiskt ordspråk

De flesta av mina uppdrag gäller planering av trädgårdar med nybyggda hus och allt är bara platt, platt, platt. Tänk om fler kunde försöka spara något befintligt träd på sin tomter. Visst är det härligt med sol men en trädgård med lite uppvuxna träd och buskar ger ett mycket mysigare, vackrare och lugnare intryck och sol finns det så gott som alltid någonstans ändå. Kontrasterna mellan ljus och skugga när solens strålar silas genom lövverk skapar djup och spänning och riktigt varma dagar är det i skuggan man vill vara.

Vår egen trädgård rymmer bl a björkar, lindar och älsklingsträdet bok. Men jag önskar ändå att någon för 20 år sedan kommit på tanken att plantera några fruktträd. Nu får jag istället med spänning följa mina nyplanterade äppel- och bigarråträd och hoppas att de snart bär frukt.



tisdag 17 januari 2012

Inte bara för tanter


Senaste besöket på M-blommor i Motala resulterade i inte bara en utan tre Sankt Paulior -  en blomma som jag tidigare betraktat som en tantblomma. Jag väljer tanken att den fått ett uppsving och är lite inne hellre än att det är jag som blivit tant! Sankt Paulian har dykt upp i nya varianter och färger de senaste åren. Jag hittade en jättefin variant med två av de fem kronbladen som är rent vita och övriga tre med lilarosa inslag vilka matchar mina lila gardiner, filt och kuddar i vardagsrummet perfekt - matchningen är total!



Mina paulior inhandlades på nyårsafton när jag var TVUNGEN att åka och köpa en "gåbort-blomma". Då gjordes även en liten våriris-suckulentkruka...


Som ni ser har våririsarna gjort sitt och min suckulentboll (vet faktiskt inte vad den heter) behöver nytt sällskap. Tur att vi ska bort på lördag kväll igen... 

Ha en trevlig kväll!

torsdag 12 januari 2012

Regn, regn, regn

Tror aldrig jag varit med om så mkt regn i januari. Kanske var jag lite extra uppmärksam när jag i förmiddags låg till sängs med min förkylning. Efter några timmars ihållande kraftigt regn som aldrig verkade ta slut gick jag för att ta in mina hästar från hagen, kanske lite extra pjoskig med  dem för att jag själv är sjuk, men de blev i alla fall glada över att få komma in och mumsa hö i stallet.  I trädgården möttes jag av inte bara en "damm" utan flera.


Någon gång i framtiden är planen att ha en damm ungefär där den stora vattenpölen är... Hade jag inte känt mig så risig kunde jag ha utnyttjat vädrets makter för att känna av om det känns rätt, oxå ett sätt att trädgårdsplanera...

onsdag 11 januari 2012

Goa groddar

Under julledigheten hann jag med ett restaurangbesök, där vi innan maten bjöds på en minitoast Skagen toppad med jättegoda groddar. Av servitrisen fick vi reda på att det var groddar på purjolöksfrön, vilket förklarade den ganska starka smaken. Så ikväll har sambon och barnen startat en groddning på enklast möjliga vis - lite blött hushållspapper på ett litet fat. Hade inte så mkt purjofröer så det fick bli lite rädisafröer oxå. Får se om vi kan lyckas, det gäller bara att hålla koll så pappret och fröerna inte torkar upp. Men förhoppningsvis får vi snart en gnutta spirande grönska i köket...

lördag 7 januari 2012

Är gult trendigt?

Inspirerad av vad jag sett på fina trädgårdsbloggar den senaste tiden börjar jag undra om gult börjar bli trendigt på riktigt? Gult är en färg som väcker känslor i trädgårdssammanhang. Är det någon färg som utestängs från våra trädgårdar så är det gult. Jag själv tillhör den skaran. Minipåskliljor som jag fått i present (skulle aldrig köpa dem själv) har ändå med anledning av mitt stora odlingsintresse kommit ner i jorden, men då på en ganska undanskymd plats mitt i en syrenberså.

Alpvallmo i gruppen Perenner hos Impecta Fröhandel (6460)
Alpvallmo 
I frökatalogerna har min blick fastnat på den svavelgula jättevädden, men jag har konsekvent hållt mig till vitt och rosa.

Jättevädd i gruppen Perenner hos Impecta Fröhandel (6127)
Jättevädd
 Tror att vi behöver en stor dos sol så här års, det måste vara förklaringen till att inredningstidningarna så gott som varje tidig vår har uppslag med soligt, knalliga, gula pryttlar som kan liva upp vår tillvaro. Men jag har aldrig sett det förverkligat i något riktigt hem. Idag efter att ha sett Anna Vattenkannas fantastiska gula tulpaner är jag mer sugen på gult än någonsin.

Så ikväll har jag roat mig med att titta på impectas frösortiment, och koncentrerat mig på gula blommor.

Gul Luktviol i gruppen Perenner hos Impecta Fröhandel (6661)
Gul luktviol "Sulphurea"


Bergeternell


Guldlin i gruppen Perenner hos Impecta Fröhandel (6375)
Guldlin "Compactum"

Gulltörel i gruppen Perenner hos Impecta Fröhandel (6236)
Gulltörel

Som ni ser går det från ljuvligt svavelgult mot mer knalligt, gula toner. Jag tror att jag nu är redo för att inhandla en stor bukett knallgula tulpaner...


Med hopp om en solig söndag! 

Alla bilder kommer från impecta.se

måndag 2 januari 2012

I trädgården i januari

Spira Trädgårdsdesign börjar det nya året med att bjuda gamla och nya kunder med flera på lite grön inspiration om vad som kan göras i trädgården (och inne) just nu. Planen är att i början av varje månad skriva några rader om vad som kan och kanske bör göras för att få en än mer prunkande trädgård.

Januari 
Börja ditt trädgårdsår nu, det finns en hel del att pyssla med som gör vardagen lite grönare mitt i vintern.

- Planera din frösådd. Det är smidigt att beställa fröer på nätet från t ex froer.se, raravaxter.com eller impecta.se. Det är dags att så redan i januari om man själv vill driva upp plantor av t ex pelargoner eller chili.
- Mata småfåglarna! Trots att vintern varit mild så här långt är fåglarna tacksamma för lite mat. Ställ fågelbordet så det är enkelt att beskåda fåglarna inifrån värmen. Lite större fåglar som t ex trastar tycker om äpplen, vilket blir en fin dekoration om de hängs på rad i en ståltråd.
- Gör vårfint inomhus. Färdigdrivna vårlökar finns snart i handeln. Piffa till krukorna med lite björk- el blåbärsris eller lite färgglada dekorationsstenar. När lökarna blommat över kan man placera dem svalt tills det går att gräva ner dem ute i trädgården. Saintpaulia, begonia, syren- och jordvivor livar upp bland de gröna inneväxterna.
- Har julgrupperna tackat för sig? I de flesta julgrupper finns växter som kan planteras om; antingen inomhus eller ute i trädgården.

- Övervintrar ni pelargoner eller fuchsior i källare el garage? Kolla till dem så de inte är för torra. På en sval, mörk plats krävs mindre vatten än om de förvaras varmt och ljust.
- Skydda trädgårdens fruktträd från objudna gäster som harar, rådjur och älgar. Förutom gnagskydd runt stammen kan det behövas skydd i form av nät runt hela trädkronan (om ni har besök av rådjur och älg eller om snön ligger djup).
- När snön, som är ett ypperligt isoleringsmaterial för perenner och buskar, uteblir är det bra att skydda dem med lite torra löv.
- Planerar ni för en ny stor rabatt med många växter? Testa lyckan med egen frösådd! Inte så besvärligt som man kan tro då många perenner lämpar sig för att sås under vintern i krukor, som täcks med plast för att skydda mot hungriga småfåglar, och sedan placeras utomhus i skuggläge. Senare i vår krävs dock lite passning så att inte krukorna torkar ut. Genom att ha hälften planteringsjord och hälften såjord i krukorna och så glest sparas en del arbete på omplantering in. Till hösten har många perenner växt sig så stora att de kan planteras ut i den nya rabatten. 

- Trädgård under omvandling? Gå runt i din trädgård och planera. Finns det snö är det bra att skotta fram blivande gångar och rabatter, annars kan man ta trädgårdsslangar eller linor till hjälp för att bestämma trädgårdens nya utformning.
- Lys upp i januarimörkret. Har du ännu inte fixat med trädgårdsbelysning hinner du göra det i januari. Lys upp t ex en kruka, en buske eller ett träd. Det mesta lämpar sig för belysning och särskilt fint är det med belysning underifrån.
Gott nytt trädgårdsår!

önskar

Pernilla/Spira Trädgårdsdesign