onsdag 30 maj 2012

Tulpantiden över för den här gången


Så här fina tulpaner hade jag förra veckan men nu är det snart över för den här gången och dags att gå och knipsa av de överblommade fröställningarna. I höstas satte jag några nya tulpansorter som jag är såå nöjd med. Den här skiftar fint i rosa och den svarta mittpunkten gör verkligen att den drar ögonen till sig. Jag tror att det är en Shirley.





Tror att jag förra hösten hade en dragning åt rosa som skiftar lite grann i vitt. Det här är en annan alldeles underbar liljetulpan.



Det jag älskar med tulpaner är att det finns så oändligt många fina sorter. De är extremt lättskötta, de trivs i jord åt det sandigare hållet och det passar bra här på Haga. Sen kommer de ju i en tid när längtan efter blomning och grönska är som störst. Och även i syrentider när blommande liljekonvaljer, akleja mm avlöser varandra finns fina tulpaner att förstärka blomningen i rabatterna med... Och för mig är blomningen så underbar att jag lätt kan stå ut med lite nedvissnande blad. Men ett tips är ändå att inte sätta tulpaner i framkant i rabatten och gärna bland lite halvhöga perenner som kan hjälpa till att dölja vissnande blad.

Ha det skönt i det gröna!

tisdag 29 maj 2012

Motala stadspark

Så här års är stadsparken i Motala väl värd ett besök... Så här fint var det en dag förra veckan när jag lunchade på en parkbänk.  


Jag som varken är helt övertygad om rododendron eller knalliga färger blev härligt energifylld och glad efter en halvtimme i parken med strålande sol och en lunchsallad. Och kan bara konstatera att var sak har sin plats; rododendron blandat med bl a azalea och stjärnmagnolia gör sig fantastiskt bra i slänten upp mot Sjögatan och de knalliga tulpanerna i rött, rosa och lite orange piggar verkligen upp...






Den här ganska nyplanterade rabatten ligger lägligt alldeles intill lekparken. Den rymmer bl a funkia, spetsmössa, strutbräken, höstsilverax och alldeles underbara vita liljeblommande tulpaner och är verkligen en rabatt i min smak. En klätterhortensia står i startgroparna för att klättra upp i trädet. Perfekt för både mina barn och mig med så vacker inramning till lekparken, det lär bli flera besök där...


Ha det bra!

söndag 27 maj 2012

Härliga liljekonvaljtid

... kan trädgårdslivet bli bättre? Den här helgen har väl alla fått sitt lystmäte, underbart väder som gjort för att leva trädgårdsliv. Här på Haga har det grillats, klippts gräs, ätits rabarberpaj, vattnats krukor och rabatter, planterats, såtts fröer i de sista odlingslådorna mm mm. Det kliar i fingrarna och det rycks ogräs i tid och otid.

Barnen har badat i sin lilla pool och några korta stunder har jag legat i solstolen med en trädgårdstidning.
Jag är ingen expert på sticklingsförökning men läste för ett tag sedan att det ska vara lätt att föröka basilika med sticklingar. En liten basilikakvist hamnade genast i en äggkopp och nu hade det utvecklats en hel massa rötter... Så igår kväll i väntan på schlagerfestivalen fick den komma i jord i en liten kruka. Blir spännande att se om den växer till sig.

Liljekonvaljer hör till mina absoluta favoriter och jag är så lycklig över att de växer vilt i både trädgård och hästhage. En bukett med liljekonvaljer hann jag oxå plocka innan schlagern... Jag gillar när det är mycket grönt bland de vita klockorna och blandade upp med lite vildväxande strutbräken (?)...



Har helt enkelt haft en underbar trädgårdshelg och trädgårdsnörd som jag är är jag glad att det var förra kalla helgen som vi var iväg och campade...

måndag 21 maj 2012

Misslyckanden så här långt...



Så här långt på säsongen tycker jag att det är dags för en liten avstämning. Och jag har både lyckats och misslyckats med växter, frösådder mm och jag tänkte i det här inlägget dela med mig av några misslyckanden. Om vi börjar någonstans efter jul... Jag var full av trädgårdslängtan tidigt ute och satte frösådder av perennerna lammöra och kattfot ute i min ena odlingslåda redan kring nyår. Nu har jag precis gett upp hoppet om att få se små fröer spira då den ena såbyttan varit alltför blöt och den andra av någon anledning, trots att de stått precis bredvid varandra varit alltför torr under större delen av våren. Skyller detta misslyckande på brist på engagemang och tålamod men ska absolut ge mig på vintersådd igen - då med lite annan placering och kanske ännu större dräneringshål - och kanske med någon verkligt lättsådd perenn. Tips mottages tacksamt.

Jag har även ett gräsligt misslyckande:) Det verkar tyvärr som mitt japanska gräs "Malepartus" har gett upp redan på sitt tredje levnadsår. Kanske har det dött uttorkningsdöden eller så var dödsorsaken de kalla nätterna som följde precis efter att jag tagit bort löven som skyddade den fina lilla gräsplantan. Jag sörjer mitt gräs djupt för det var så vackert så vackert inte bara i somras utan hela långa hösten ända fram till vårdagarna. Nu tar jag en runda så gott som dagligen för att spana efter livstecken, men det verkar verkligen dött. Tror förresten jag har flera gräsliga misslyckanden... Jag gjorde någon gång i mars en beställning till min buskrosrabatt och la till lite av varje och beställningen kom redan till 1 april. Lite av varje var t ex två elefantgräs som skulle bilda en grön vägg vid vår uteplats. Det dröjde innan elefantgräsen kom på plats och under tiden fick de bo i sina små krukor i stallet. Vädret var väl inte alltid så varmt så det kan hända att de inte klarade den hårda tillvaron i stallet här på Haga. På plats i rabatten vid uteplatsen är det bara de gamla vissna fjolårspinnarna som sticker upp. Så nu går hjärnan för högvarv och eventuellt får kanske inramningen utgöras av den vita rosen Mme Plantier som är anspråkslös och skuggtålig.

källa
Mina frösådder har varierat resultat. Ett par kantnepeta tittade upp så snällt, men återigen har brist på engagemang och ork i sluttampen orsakat ett misslyckande i form av att de små miniplantorna dog. Några orientvallmo har jag lyckats dra upp i andra försöket, antagligen täckte jag första omgången med aningens för mycket jord. Jag har några fina plantor blomsterkörvel på gång, lyckades ganska bra med mina luktärter som jag dock tröttnade på och planterade ut antagligen lite för tidigt. Några luktärter står kvar utomhus i sina toarullar och väntar på att få komma till ro i min ena odlingslåda som ännu inte är helt färdigrensad och iordninggjord.

Mitt förhållande till min trädgård är kanske lite väl avslappnat men som tur är överlever en hel del min bryska hantering, men det får kanske bli ett annat inlägg...

Ha en härlig trädgårdsvecka!

tisdag 15 maj 2012

Rosaröda drömmar

Idag tänkte jag bjuda på en komposition för alla er som gillar prydnadsgräs och drömmer om en rabatt i rosaröda toner. Rabatten passar bäst in i trädgårdar av det lite modernare slaget. Rabattens stomme är perukbusken "Young Lady" (150 cm) som sällskapar med japanska gräset "Ferner Osten" (180 cm), röd pipört (60 cm), kärleksört "Bertram Andersson" (25 cm), kopparstarr och vårälväxing (50 cm). Denna samling växter vill bo i sol-halvskugga i väldänerad jord.



Bilder från hortogreens webbutik. 

Ha en fortsatt skön vecka!

fredag 11 maj 2012

Vackert med vitt



Vitt är nog den absolut vackraste färgen i min trädgård - och den färg som gör sig bäst mot vårt faluröda torp. Jag har försökt att vara lite mer färgstark och "rolig" och har rikigt lila och cerisa tulpaner, rosa solhattar och höstanemoner, cerise blodnäva mm mm. Den vita tulpanen Purissima och orkidénarciss Thalia är dominerande i trädgården just nu och det är alldeles alldeles underbart... Och det finns inte längre något tvivel om att jag är en "vit person". I alla fall den här tiden på året. Så när lökar ska inhandlas i höst blir det Purissima och Thalia för hela slanten. På översta bilden ser ni en verklig favoritkombo just nu - några purissimor som letar sig in i grenverket hos min lilla ormhassel. Jag är även nöjd med Purissiman ihop med den spirande brokbladiga blåtåteln (sista bilden). Nu ska hela min jättegångrabatt förvandlas till ett vitt hav. Purissiman är enkel att få tag på och billig (säljs ofta i lösvikt) och vad jag skulle vilja kalla ett säkert kort i tulpanväg - den återkommer snällt år efter år till skillnad från t ex franstulpaner.

Här kommer lite bilder på några av mina vita favoriter just nu... förutom dessa finns ju även vita pärlhyacinter och plommonträdet som slog ut i full blom idag...




torsdag 10 maj 2012

Luktärter lämnade åt sitt öde

Weibulls: Luktärt - 'Royal White'
bild från froer.nu


I år har jag försått ett gäng luktärter, bl a den vita sorten "Royal White". Nu har jag efter att ha drivit upp dem efter konstens alla regler, de flesta i toarullar (som för övrigt klarade sig utan att få äckliga svampar som jag sett kan hända), helt grymt lämnat dem åt sitt öde nerstoppade i en rabatt i trädgården. De började helt enkelt bli för rangliga, och jag börjar ärligt talat tröttna på alla dessa små frösådder som ska passas vareviga dag. I avsaknad av ett växthus trängs de flesta av mina frösådder på vår lilla glasveranda som förutom "växthus" verkar som återvinningsstation till alla mjölkkartonger och annat som sorteras. Så nu återstår att se hur mina luktärtbebisar klarar att stå på egna ben i det hårda kanske för kalla livet. Dessutom ett ganska skuggigt läge.

Så nu ber jag till vädrets makter att temperaturen ska hålla sig på rätt sida av nollstrecket framöver.

Hoppas ni alla har en trevlig trädgårdsvecka och att ni njuter av det härliga regnet!

måndag 7 maj 2012

Stenbord nr 2


De som bodde här före oss och säkerligen de som bodde här före dem hade nog en förkärlek för stenbord i trädgården. Vi har fram till i helgen haft två stenbord i vår trädgård och det ena har fått en omstyling tidigare i vår och försetts med lite saxifraga, vilket jag visat här tidigare. Det andra stenbordet var en mycket tung stenskiva på en, vad som visade sig vara en väldigt murken, stubbe. Efter att vi sett att bordet börjat luta lite väl mycket var det dags att förhindra en otäck olycksrisk för barnen. Så numera har stenskivan fått bli samlingsplats till ett gäng krukor och förlängning till en snutt syrenhäck som verkar som rumsindelning. Ännu ett exempel på man tager vad man haver som jag tycker är så kul, dessutom var stenskivan otroligt tung, så den hade nog inte kommit så mycket längre.

söndag 6 maj 2012

Spontant värre...

I trädgårdsdesignsammanhang brukar man ofta trycka på att inte åka iväg till plantskolan och spontanhandla. Det är så lätt att habegäret väcks för det som är vackrast för stunden och att det man plockar ihop kanske inte har någon given plats hemma i trädgården. Genom att falla för sina impulser är det även lätt att man kommer hem med växter i en salig röra och allt blir aningens plottrigt. Minst tre av varje sort ska det vara enligt regelboken och ännu fler om det är en större rabatt som ska fyllas.

Gårdagens hemska blåsande gjorde att det blev en tur till plantskolan istället för att fixa iordning de sista odlingslådorna som ännu inte gjorts iordning. Och väl där blev det spontant värre. Jag som mest skulle kika och eventuellt köpa några sommarblommor att komplettera mina pelargoner och grusnejlikor med föll för en barrväxt - Chamaecyparis pisifera "Squarrosa" (blå fjädercypress). Jag tycker det är fint med en grön stomme till allt det blommiga, och så är det kul att blanda upp med perenner och andra långlivare bland sommarblommorna. 



Sedan slank det ner både stjärnöga, petunior och snöflingor.


Den här kombinationen blev det efter test på gräsmattan (japansk myrten, stjärnöga och snöflinga), med barn med i butiken fanns inte så mkt tid för kompositionstest

Gjorde en ny bekantskap i form av japansk myrten som jag nu har läst på om. Japansk myrten är en växt man kan ha året om som krukväxt inne. Kanske inte den bästa växten för mig för den tål tydligen inte att torka upp mellan vattningarna. Men det är ju kul med utmaningar...

Såklart fick ett exemlar av favoriten snötörel "Diamond Frost" följa med hem. Så kom mitt loppisfynd från i vintras till användning...


Längtar redan efter nästa besök på plantskolan, men inser att jag nog måste hålla mig borta därifrån ett tag...

fredag 4 maj 2012

Sköna maj - dags för lustfyllda sysslor


Äntligen, äntligen, äntligen. Nu finns det massor med roliga trädgårdssysslor som man kan ta tag i om man så vill och förhoppningsvis får vi njuta av en hel del sol och värme under tiden. Har samlat ett axplock av det man kan pyssla med i maj. Ännu längre listor finns på t ex odla.nu och alltomtradgard.se.

Plantera och så - nu är det dags att ta tag i alla planerade projekt och fylla på eller byta ut buskar och perenner mm. Det är oxå tid att så grönsaker för att i sommar få egen skörd av sallad, morötter, rädisor mm. Dags också att plantera ut sommarblommor som pelargoner, petunior, margeriter, stjärnöga - ja valmöjligheterna är nästintill oändliga. Passa bara mot förrädiska frostnätter...

Rensa ogräs- jag vet, alla tycker inte att detta är lika lustfyllt. För egen del har jag svårt att låta bli att stanna till och dra upp lite ogräs när jag ser att det kommer. Det jobbiga tycker jag är att gå igenom de större rabatterna och göra det ordentligt, men kom ihåg att det är bättre att "mota olle i grind" och ta tag i det tidigt på säsongen. Och det blir ju så fint efteråt...

Glöm inte bort att sitta still och njuta av vackra blommor, bladverk, vårdofter och fågelkvitter emellan varven, nu är det en bra tid att fundera på om det saknas sittplatser i trädgården. Även små trädgårdar kan behöva minst tre olika ställen att slå sig ned på.  

Njut av vårlökarna du planterade i höstas - och fota eller skriv upp var det kan passa att fylla på med fler för ännu fagrare blomsterprakt nästa vår. Minnet är bra - men kort. Har du inte petat de vårlökar, som du njutit av inomhus tidigare i våras, i backen än kan du göra det nu.
  

 

Gallra och dela plantor. Passa på att tukta plantor som sprider sig lite för ivrigt och dela stora plantor för att få flera. En enkel regel som passar de flesta växter är att sensommarblommande växter delas på våren och vårblommande på hösten.

Så ettåriga solrosor lite överallt. Varför inte ha en inbördes tävling i familjen om vem som kan få den högsta solrosen.

Gödsla. Mata på fruktträd, buskar rabatter med näring och dem bästa möjliga förutsättningar. Det är nu behovet är som störst.



Klipp bort döda grenar i buskar och häckar. Nu när det gröna exploderar i våra trädgårdar blir det lätt att se vad som är dött i buskar och häckar och detta kan med fördel klippas bort.

Odla i pallkragar - enkelt om man vill prova på att odla t ex grönsaker och kryddor i liten skala.

Plantera jordgubbar. I maj är det en bra tid att plantera jordgubbar. Skydda gärna kommande små gubbar med lite halm mellan raderna. Jordgubbsplantor ska gödslas efter skörd.

Gillar du inte maskrosor är ett hett tips att bekämpa den med spade eller ogräsjärn i god tid innan de sätter frö. Om man inte orkar dra upp dem med rot och allt kan man kanske få barnen att plocka dem och därmed förhindra fröbildning och masspridning...

Efter en förmiddags trädgårdsarbete är det gott med lite "grön" lunch. Snabba dig att skörda lite nässlor innan de blir för stora, släng ihop en soppa och njut utomhus. Och inget är väl så gott som årets första rabarberpaj så varför inte unna sig lite paj till efterrätt. Rabarberpaj kan varieras med lite smak av kardemumma eller solroskärnor.



Ha en riktigt härlig trädgårdsmånad och gör det som känns roligt i trädgården!

onsdag 2 maj 2012

Trädgårdsplanerardag och vintergrön liguster

Idag har jag njutit av två saker - solen och en ny tomtkarta som ska fyllas med växter. I startskedet går det utmärkt att sitta ute och skissa, bläddra i kataloger och böcker. Ackompanjerad av fågelkvitter och humlesurr och med härliga dofter av vår på gränsen till sommar... Med hästarna frustandes i hagen och katterna som enda sällskap... Bättre arbetsmiljö kan man inte få.

Ägarna till den "tomma" tomtkartan vill gärna ha en vintergrön häck så att välja vintergrön liguster "Atrovirens" känns givet. Men hur bra är den egentligen och i zon 2? Efterforskning på nätet är nedslående,
t ex beskrivs hur halva häckar har fryst ned de kalla vintrarna 2009 och 2010 i zon 2. Vintergrön är ju heller inte lika med städsegrön och det verkar inte som att det blir en tät grön häck som man gärna vill tro när man läser katalogernas beskrivning; mörkgröna blanka blad hela året, ger en fullständig tät häck, lättodlad.

Ju äldre den blir desto bättre blir den på att behålla bladen. Ju varmare klimat desto mer blad behålls och busken blir alltmer städsegrön (i gynnsamma lägen i zon 1). Smalbladiga är bättre än bredbladiga (som ibland förväxlas med "Atrovirens") på att behålla bladen.

källa

källa

Men liguster är, oavsett hur bra den är på att vara vintergrön med tätt blankt mörkgrönt bladverk enligt beskrivningen, om den vintergröna sorten väljs, ett bra häckval. Och ett exempel för min del att smaken kan ändras. Uppväxt med liguster så har jag tyckt att den känts lite tråkig, lite 80-tal och lite "var mans häck". Men med växande intresse för trädgårdsdesign har jag insett värdet på denna oansenliga häck som är så användbar i så många sammanhang. Så i likhet med Sankt Paulia är det en växt jag kan rekommendera... 

tisdag 1 maj 2012

Rabarber till årets första paj...

... har jag ännu inte vågat skörda, men snart så... I helgen konstaterade jag att tricket med svarta hinkar faktiskt hjälper...


Här ser man även vad en gnutta ljus gör, då endast en av hinkarna hade hål så vi fått en limegrön variant.

Vi har rabarber på ett ställe till i trädgården och där har rabarbern inte kommit alls lika långt...


Till helgen får det nog bli lite paj i alla fall :)