Ägarna till den "tomma" tomtkartan vill gärna ha en vintergrön häck så att välja vintergrön liguster "Atrovirens" känns givet. Men hur bra är den egentligen och i zon 2? Efterforskning på nätet är nedslående,
t ex beskrivs hur halva häckar har fryst ned de kalla vintrarna 2009 och 2010 i zon 2. Vintergrön är ju heller inte lika med städsegrön och det verkar inte som att det blir en tät grön häck som man gärna vill tro när man läser katalogernas beskrivning; mörkgröna blanka blad hela året, ger en fullständig tät häck, lättodlad.
Ju äldre den blir desto bättre blir den på att behålla bladen. Ju varmare klimat desto mer blad behålls och busken blir alltmer städsegrön (i gynnsamma lägen i zon 1). Smalbladiga är bättre än bredbladiga (som ibland förväxlas med "Atrovirens") på att behålla bladen.
källa |
källa |
Men liguster är, oavsett hur bra den är på att vara vintergrön med tätt blankt mörkgrönt bladverk enligt beskrivningen, om den vintergröna sorten väljs, ett bra häckval. Och ett exempel för min del att smaken kan ändras. Uppväxt med liguster så har jag tyckt att den känts lite tråkig, lite 80-tal och lite "var mans häck". Men med växande intresse för trädgårdsdesign har jag insett värdet på denna oansenliga häck som är så användbar i så många sammanhang. Så i likhet med Sankt Paulia är det en växt jag kan rekommendera...
Visst är det härligt att kunna sitta ute och jobba. Jag ritar mina jobb för hand så på terrassen - där vi har opalfärgat plasttak - är det optimalt ljus dessutom och där har jag mitt kontor under sommaren m a o.
SvaraRaderaKram