fredag 3 februari 2012

Februaripyssel

             
Februari – kalenderns sista vintermånad och äntligen tar vi ett kliv närmare vår och grönska. Fast så känns det ju inte riktigt nu med rysskylan som vilar över landet. Trots att de flesta trädgårdssysslor får vänta ännu ett tag finns det en del att pyssla med för en grönare tillvaro både inne och ute.


-          Gå på loppis och fynda sköna trädgårdsprylar. På loppisar finns ofta diverse gamla krukor, hinkar och lådor som kan passa att odla i till sommaren. Glöm inte att göra dräneringshål om det inte redan finns. Kolla även efter gamla fina handdukar, spetsar och andra fina tyger och glasburkar vilket kan användas till att sy fina dynor, traskronor, kransar och ljus- och växtarrangemang. Det är bara fantasin som sätter gränserna! Kanske behöver ni nya utemöbler till uteplatsen? Med lite färg kan man få riktigt fina och personliga möbler. Orkar ni inte rusta upp en hel sittgrupp kanske det går att fynda en liten soffa eller en pinnstol. Själv tror jag att jag ska leta efter en gammal sliten pinnstol att ha i vår syrenberså.

-          Ta ett varv i trädgården med sekatören i högsta hugg och klipp lite träd och buskar som blivit för yviga, i februari-mars är det dags att klippa bl a sorter av bok, hassel, berberis, fläder, måbär, blåbär, spirea (ej norsk brudspirea som beskärs efter blomning) och paradisbuske. Särskilt unga äppel- och päronträd mår bra av vårvinterbeskärning. 

-          Förbarma dig över krukväxterna och ge dem en omplantering i ny fräsch blomjord.

-          Perennsådd. Många perenner behöver stratifiering för att gro, d v s utsättas för en köldperiod. Februari-mars är en bra tid för att fixa i ordning sina frösådder och ställa ut- det är bra att täcka med lite snö el granris.

-          Fortsätt njuta av fina lökväxter – och spara lökarna för utplantering så snart tjälen gått ur backen.
                                                    

-          Körsbärsblom? Vid mildväder går det bra att plocka in kvistar av blommande buskar för att driva dem i blom.

-          Gå runt i din trädgård och spana efter våren och njut av t ex snödroppar och följ krokusarnas och tulpanernas spirande tillväxt. Saknas detta i din trädgård är det bra att lägga på minnet var det skulle passa med lite vårlökar. 
-     Glöm inte skydda vintergröna växter och klätterrosor i söderläge mot tjältorka i den starka solen (som vi förhoppningsvis får njuta av...) Använd t ex juteväv. 
Ha nu en riktigt skön februari med mycket trädgårdspyssel!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar