onsdag 13 februari 2013

Trädval

Just nu står valet mellan katsura, näverhägg och eventuellt bok. Och då sticker ju boken ut som ett väldigt stort träd och kanske är det för stort för trädgården jag planerar. Här är en enkel lista med olika träd som där både sluthöjd och bredd framgår.

Det lutar mest åt katsura - mångas favoritträd. Vet du inte så mkt om katsura kan du klicka fram bildkällan och läsa mer.


källa

Som synes på bilden har katsura både vacker bladform och vacker höstfärg. Att den på hösten dessutom doftar nygräddade pepparkakor gör den ju inte mindre attraktiv. Lagom stort dessutom för många trädgårdar. Det som gör att jag tvekar är att som så många andra önskar sig de här trädgårdsägarna en lättskött trädgård och katsura gillar inte att torka ut. Vore ju katastrofalt om det stackars trädet lämnas i sticket under en torrperiod, särskilt innan det är etablerat. För min del är det inte någon tvekan - absolut värt att passa med lite vatten om det skulle behövas...

Och så till näverhäggen eller eventuellt kopparhägg - också mkt vackra träd, dessutom snabbväxande vilket är en fördel när det kommer till nybyggen. Inte lika känslig för torka även om det är gynnsammast med fuktighetshållande jord även för denna. Näverhäggen ligger bra till, kanske får den kliva upp till nummer ett och in i denna trädgårdsritning... Bilden är från odla.nu där man kan läsa mer om näverhäggen.


bild från splendorplant.se
Egentligen är detta träd som ett kinderägg:
-snabbväxande
-fin solitär
-vintervacker med sin fantastiska bark

Boken är nog mitt absoluta favoritträd - jag älskar dess "storhet", tiden när de skira, ljusa bladen spricker fram på våren och den vackra gula färgen på hösten och allt däremellan.

3 kommentarer:

 1. Oj nästan guldig i färgen. Underbart! Hur gick det med trädgårdsprojekt 2012 som det finns en lista på till höger? :) Och vilka är årets projekt?

  SvaraRadera
 2. Det gick lite sisådär. Är väldigt nöjd med buskrosrabatten. Spaljén blev sådär, men då vi kommit på att det skulle fungera att bygga på snickarbon med växthus gör vi nog ingen större ansträngning här.
  Ja dags att bestämma årets projekt - ett är i alla fall att göra färdigt utökningen av gångrabatten, där jag påbörjade i höstas med plantering av buskpion och syrenhortensia. Själv då, har du nga trädgårdsprojekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar på besök av experten! ;) Jag behöver tips på växter som är lite roliga och trivs i soligt läge och blir runt 1 m höga. :)

   Radera