söndag 27 november 2011

Njut av din trädgård i vinter
Det går att leva trädgårdsliv även under hösten och vintern. För att få en trädgård att njuta i under den mörka delen av året är såklart belysningen en viktig del.  Satsa på belysning underifrån eller från sidan. Det är väldigt fint att lysa upp ett träd eller ett prydnadsgräs underifrån.  Prova att gå runt i trädgården och belys olika delar. En fin trädgårdsbelysning är ganska sparsam med ljuskällor. Det fina är att lyfta fram kontrasten mellan ljus och mörker. På önskelistan för i år hamnar mer utebelysning högt, vi har ett träd som belyses med tre spottar underifrån och det är jättefint. På vår stora tomt i mörkret i skogen känns det just nu som en förutsättning för att orka genomlida den långa vintern som vi har framför oss.
Mörker och kyla behöver inte betyda att det är slut på planteringssäsongen. Med olika krukarrangemang blir trädgården levande även vintertid. Krukorna kan fyllas med bl a ljung, mossa, gran- och tallris. Variationsmöjligheterna för att dekorera krukorna är oändliga och väldigt mycket kan man hämta gratis i naturen. Prydnadsgräs av olika slag, t ex blåsvingel och kopparstarr, gör sig bra i krukor hela vintern, vilket kan vara värt att tänka på när man under tidig höst ska göra sina krukarrangemang.
Den roligaste ”trädgårdssysslan” så här års är att göra tillbakablickar och reflektera över sin trädgård och på vilket sätt den har använts. Vad var roligt och vilka planteringar/odlingar lyckades? Vilka växter förhöjde dess skönhet? Var trädgården värd den tid den tog i anspråk eller önskar jag en mer lättskött trädgård? Oavsett om man vill förändra sin trädgård och skapa fler rabatter eller om man önskar göra den mera lättskött genom att minska ner antalet rabatter är det viktigt att ha en plan och fundera igenom vilka konsekvenserna blir innan man gör några stora förändringar. En fråga man ska ställa sig är när man vill att trädgården ska ha sin absoluta höjdpunkt? Åker man så gott som varje år på semester i juli kanske fokus ska ligga på sensommaren. Det finns många fina perenner som blommar som bäst under sensommar och tidig höst och de har fördelen att de är vackra i blad och form även tidigare under säsongen.  Aldrig har man så fin trädgård som när man under höst och vinter går små promenader och i tankarna utformar nya uteplatser och rabatter.
En höst- och vinterfin trädgård rymmer träd och buskar som är vintergröna eller har vackra höstfärger eller något annat som förhöjer värdet. Buxbom, rododendron och barrväxter ger en skön mörkgrön stomme under hela vintern. Vid plantering av träd kan man välja sådana som har t ex vacker bark, som glanskörsbär, näverhägg eller kopparlönn. Ormhasseln med dess vridna grenar utgör ett vackert blickfång under vintertid.  Körsbärsbenved har en vacker höstfärg, men det mest uppseendeväckande hos denna buske är de rosaröda hängande, små frukterna. Vingros heter en kinesisk ros som har stora platta röda taggar som kommer till sin rätt i vintertid.  Stora prydnadsgräs rasslar i vinden och får fina vippor som gör sig utmärkt med lite rimfrost.
Njutbara trädgårdssysslor just nu
-          Planera, planera, planera. Gå runt i din trädgård och fundera på vad du gillar bäst och om den behöver genomgå några förändringar…
-          Tryck ner några lökar. Tiden för att sätta tulpanlökar är inte ute förrän tjälen sätter stopp – du kommer inte ångra dig i vår!
-          Släpp loss kreativiteten i blomsteraffären och komponera din egen vinterkruka…det går inte att misslyckas!
-          Gå ut en kall klar dag och kratta löv ifall det inte blivit gjort ännu. Gillar du inte denna trädgårdssyssla är rådet att inte spana på grannens välkrattade gräsmatta och att intala dig att löven faktiskt är bra näring för din gräsmatta. Fös in det värsta under buskar och i rabatter…
-          Lys upp din trädgård. Vintern är lååång -om du ordnar en fin trädgårdsbelysning nu får du valuta var dag ända till i vår då det blir sommartid igen.

Det var allt för idag - den 1:a advent. Med regn, storm och ca 10 plusgrader känns julen fortfarande avlägsen. Jag har i alla fall fixat med lite julblommor i helgen och ätit saffranspannkaka och pepparkakor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar