måndag 2 januari 2012

I trädgården i januari

Spira Trädgårdsdesign börjar det nya året med att bjuda gamla och nya kunder med flera på lite grön inspiration om vad som kan göras i trädgården (och inne) just nu. Planen är att i början av varje månad skriva några rader om vad som kan och kanske bör göras för att få en än mer prunkande trädgård.

Januari 
Börja ditt trädgårdsår nu, det finns en hel del att pyssla med som gör vardagen lite grönare mitt i vintern.

- Planera din frösådd. Det är smidigt att beställa fröer på nätet från t ex froer.se, raravaxter.com eller impecta.se. Det är dags att så redan i januari om man själv vill driva upp plantor av t ex pelargoner eller chili.
- Mata småfåglarna! Trots att vintern varit mild så här långt är fåglarna tacksamma för lite mat. Ställ fågelbordet så det är enkelt att beskåda fåglarna inifrån värmen. Lite större fåglar som t ex trastar tycker om äpplen, vilket blir en fin dekoration om de hängs på rad i en ståltråd.
- Gör vårfint inomhus. Färdigdrivna vårlökar finns snart i handeln. Piffa till krukorna med lite björk- el blåbärsris eller lite färgglada dekorationsstenar. När lökarna blommat över kan man placera dem svalt tills det går att gräva ner dem ute i trädgården. Saintpaulia, begonia, syren- och jordvivor livar upp bland de gröna inneväxterna.
- Har julgrupperna tackat för sig? I de flesta julgrupper finns växter som kan planteras om; antingen inomhus eller ute i trädgården.

- Övervintrar ni pelargoner eller fuchsior i källare el garage? Kolla till dem så de inte är för torra. På en sval, mörk plats krävs mindre vatten än om de förvaras varmt och ljust.
- Skydda trädgårdens fruktträd från objudna gäster som harar, rådjur och älgar. Förutom gnagskydd runt stammen kan det behövas skydd i form av nät runt hela trädkronan (om ni har besök av rådjur och älg eller om snön ligger djup).
- När snön, som är ett ypperligt isoleringsmaterial för perenner och buskar, uteblir är det bra att skydda dem med lite torra löv.
- Planerar ni för en ny stor rabatt med många växter? Testa lyckan med egen frösådd! Inte så besvärligt som man kan tro då många perenner lämpar sig för att sås under vintern i krukor, som täcks med plast för att skydda mot hungriga småfåglar, och sedan placeras utomhus i skuggläge. Senare i vår krävs dock lite passning så att inte krukorna torkar ut. Genom att ha hälften planteringsjord och hälften såjord i krukorna och så glest sparas en del arbete på omplantering in. Till hösten har många perenner växt sig så stora att de kan planteras ut i den nya rabatten. 

- Trädgård under omvandling? Gå runt i din trädgård och planera. Finns det snö är det bra att skotta fram blivande gångar och rabatter, annars kan man ta trädgårdsslangar eller linor till hjälp för att bestämma trädgårdens nya utformning.
- Lys upp i januarimörkret. Har du ännu inte fixat med trädgårdsbelysning hinner du göra det i januari. Lys upp t ex en kruka, en buske eller ett träd. Det mesta lämpar sig för belysning och särskilt fint är det med belysning underifrån.
Gott nytt trädgårdsår!

önskar

Pernilla/Spira Trädgårdsdesign

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar