fredag 4 maj 2012

Sköna maj - dags för lustfyllda sysslor


Äntligen, äntligen, äntligen. Nu finns det massor med roliga trädgårdssysslor som man kan ta tag i om man så vill och förhoppningsvis får vi njuta av en hel del sol och värme under tiden. Har samlat ett axplock av det man kan pyssla med i maj. Ännu längre listor finns på t ex odla.nu och alltomtradgard.se.

Plantera och så - nu är det dags att ta tag i alla planerade projekt och fylla på eller byta ut buskar och perenner mm. Det är oxå tid att så grönsaker för att i sommar få egen skörd av sallad, morötter, rädisor mm. Dags också att plantera ut sommarblommor som pelargoner, petunior, margeriter, stjärnöga - ja valmöjligheterna är nästintill oändliga. Passa bara mot förrädiska frostnätter...

Rensa ogräs- jag vet, alla tycker inte att detta är lika lustfyllt. För egen del har jag svårt att låta bli att stanna till och dra upp lite ogräs när jag ser att det kommer. Det jobbiga tycker jag är att gå igenom de större rabatterna och göra det ordentligt, men kom ihåg att det är bättre att "mota olle i grind" och ta tag i det tidigt på säsongen. Och det blir ju så fint efteråt...

Glöm inte bort att sitta still och njuta av vackra blommor, bladverk, vårdofter och fågelkvitter emellan varven, nu är det en bra tid att fundera på om det saknas sittplatser i trädgården. Även små trädgårdar kan behöva minst tre olika ställen att slå sig ned på.  

Njut av vårlökarna du planterade i höstas - och fota eller skriv upp var det kan passa att fylla på med fler för ännu fagrare blomsterprakt nästa vår. Minnet är bra - men kort. Har du inte petat de vårlökar, som du njutit av inomhus tidigare i våras, i backen än kan du göra det nu.
  

 

Gallra och dela plantor. Passa på att tukta plantor som sprider sig lite för ivrigt och dela stora plantor för att få flera. En enkel regel som passar de flesta växter är att sensommarblommande växter delas på våren och vårblommande på hösten.

Så ettåriga solrosor lite överallt. Varför inte ha en inbördes tävling i familjen om vem som kan få den högsta solrosen.

Gödsla. Mata på fruktträd, buskar rabatter med näring och dem bästa möjliga förutsättningar. Det är nu behovet är som störst.Klipp bort döda grenar i buskar och häckar. Nu när det gröna exploderar i våra trädgårdar blir det lätt att se vad som är dött i buskar och häckar och detta kan med fördel klippas bort.

Odla i pallkragar - enkelt om man vill prova på att odla t ex grönsaker och kryddor i liten skala.

Plantera jordgubbar. I maj är det en bra tid att plantera jordgubbar. Skydda gärna kommande små gubbar med lite halm mellan raderna. Jordgubbsplantor ska gödslas efter skörd.

Gillar du inte maskrosor är ett hett tips att bekämpa den med spade eller ogräsjärn i god tid innan de sätter frö. Om man inte orkar dra upp dem med rot och allt kan man kanske få barnen att plocka dem och därmed förhindra fröbildning och masspridning...

Efter en förmiddags trädgårdsarbete är det gott med lite "grön" lunch. Snabba dig att skörda lite nässlor innan de blir för stora, släng ihop en soppa och njut utomhus. Och inget är väl så gott som årets första rabarberpaj så varför inte unna sig lite paj till efterrätt. Rabarberpaj kan varieras med lite smak av kardemumma eller solroskärnor.Ha en riktigt härlig trädgårdsmånad och gör det som känns roligt i trädgården!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar